Bylinky na játra

Bylinky na játraJátra hrají zásadní roli v rámci správného fungování našeho organismu. Účastní se metabolismu sacharidů, lipidů a proteinů. Produkuje se zde žluč a některé hormony. Vykonávají též vylučovací a skladovací funkci např. se zde uchovávají některé vitamíny, kovy, ale i glukóza (ve formě glykogenu).

Bylinky na játra si získaly oblibu již v dávných dobách. Využívají se pro podporu funkce a zdraví tohoto orgánu. Pokusíme se zmínit ty nejznámější.

A mezi ně určitě patří ostropestřec mariánský. Z rostliny se nejčastěji využívají semena, ze kterých se pak připravuje čaj, tablety, tinktury apod.

Pampeliška (smetánka lékařská) a čekanka podporují zdraví a funkci jater. Bylinky bývají častou součástí směsí, které přispívají k přirozené detoxikaci. Lze je užívat v nejrůznějších formách např. čaj, tinktura, tablety.

Dále je určitě vhodné zmínit řepík, ze kterého se připravuje tradiční nálev a bývá součástí směsí.

Puškvorec obecný podporuje zdraví tohoto orgánu. Lze jej užívat ještě v kombinaci s měsíčkem lékařským, což doporučovala Marie Treben.

U jaterníku určitě není nutné vysvětlovat jeho pojmenování, zmiňují se o něm středověké herbáře. Nejčastěji se užívá ve směsích.

Benedikt čubetjablečník a vachta podporují trávení a játra. Bývají častou součástí směsí.

Na závěr je opět nutné dodat, že játra jsou velmi citlivá na správnou životosprávu a je důležité omezit škodlivé látky.

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zmíněné produkty:

Játra set