Zpracování bylin

Čaj

Zpracování bylin (jak připravit)Čaj (thé) je vodní výluh byliny připravený za tepla, není-li ovšem předepsáno jinak. Dále uvedená doporučení platí pro přípravu čajů ze sušených bylin, ovšem uvedené poměry se obvykle moc nemění ani při použití čerstvých rostlin.

Čaj se doporučuje podávat většinou před jídlem a neslazený. Prsní čaje je možné dosladit například medem a vždy je podáváme teplé.

  • Nálev (infusum) – měkké části (listy, květy, nať)

Nálev obyčejně zhotovujeme tak, že potřebné množství bylin přelijeme vroucí vodou. Necháme nějakou dobu ustát (cca 5 min) a poté scedíme. Jako nálev připravujeme též všechny byliny s obsahem těkavých látek (hlavně siličnaté). Připravujeme vždy čerstvý.

  • Odvar (decoctum) – tvrdé části (kůra, kořen)

Potřebné množství byliny přelijeme studenou vodou a vše přivedeme k varu. Vaříme cca 3 až 10 minut (pokud není uvedeno jinak), několik minut necháme ustát a scedíme. Existují některé případy, kdy se musí části vařit déle, podrobnější informace najdete v herbáři u konkrétních bylin.

  • Studený výluh (macerát)

Potřebné množství byliny přelijeme studenou, pokud možno převařenou vodou, při pokojové teplotě necháme předepsanou dobu vyluhovat. Není-li uvedeno jinak, macerujeme 8 až 10 hodin. Takovouto úpravou procházejí většinou slizovité rostliny (například lněné semeno) a pak byliny, jejichž obsahové látky se teplem rozkládají a ztrácejí účinek (například jmelí bílé). Macerát můžeme před vlastním užíváním přihřát, ale ne na více než 30°C.

Bylinná směs

Směs vzniká spojením dvou či více bylin. Po smíchání bylinek je důležité směs důkladně promíchat.

Tradičně se doporučuje užívat 1 čajová lžička 2-3 denně. Směs se obvykle užívá neslazená a před jídlem. Obvyklá doba kúry je 4-6 týdnů, následně by se měla udělat pauza 1-2 týdny a cyklus v případě potřeby znovu opakovat.

Dýchací cesty směs – obvykle možné přisladit medem.

Spánek směs – je vhodné začínat užívat až po obědě.

Lihový výtažek (tinktura)

Nejjednodušším způsobem výroby tinktur je následující postup: 1 hmotnostní díl byliny přelijeme 5 hmotnostními díly alkoholu (lze použít vodku či alkohol o koncentraci cca 60%). Necháme 7 až 14 dní vyluhovat při pokojové teplotě. Občas protřepeme. Po uplynutí této doby tinkturu přefiltrujeme (např. na papírovém filtru).

Obvykle se doporučuje užívat 20 až 30 kapek 2-3x denně. Tinkturu můžeme nakapat do vody či teplého nápoje (např. čaje).

Olej

Oleje připravujeme vyluhováním bylin v oleji. Můžeme použít např. slunečnicový či olivový olej.

Vše zalijeme tak, aby byl obsah kompletně ponořen. Nádobu pevně uzavřeme a postavíme na slunné místo. Takto necháme alespoň 4 týdny. Po uplynutí této doby přefiltrujeme a byliny důkladně vymačkáme. Uchováváme nejlépe v tmavé nádobě, v chladu.

Obklad

Vhodnou látku namočíme do odvaru či nálevu a přiložíme. Vhodnou alternativou je použití čerstvých bylin.

Koupel

Uzavíratelný pytlíček ze slabé látky naplníme bylinkami a vložíme jej do vany. Alternativou je připravit si nálev či odvar z bylin a přidat jej do vany. Teplotu vody regulujte dle vlastních potřeb, voda by měla být příjemně teplá. Optimální doba koupele je cca 20 min.

Inhalace

Cca hrst bylin dáme do hrnce s vodou a několik minut povaříme. Poté nádobu dáme na vhodné místo, kde si k ní můžeme sednout. Hlavu a nádobu překryjeme např. ručníkem a začneme vdechovat páry, dýcháme klidně. Doba trvání inhalace by měla být kolem 5-10 min. Při inhalacích vždy dáváme pozor na to, abychom se neopařily.

Mast

Návod přípravy zde

Zdroje: Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča