Rašelina a zdraví

Rašelina účinky (rašelina a zdraví)Již v antickém světě se rašelina hojně využívala v lázeňství a kosmetických přípravcích. Dnes se však používá i jako palivo, izolační materiál, prostředek pro zvýšení úrodnosti půdy či v potravinářství např. při přípravě whisky. V některých severních zemích dokonce figuruje při výrobě oblečení.

Rašelina je výborným nosičem tepla a dobře hoří. Může se použít jako absorbující a čistící materiál při ekologických haváriích.

Vzniká postupným hromaděním částečně rozloženého převážně rostlinného materiálu. Její růst je značně pomalý – asi milimetr ročně. Nalezneme ji v rašeliništích a její zásoby se vyskytují na mnoha místech světa. Za správných podmínek je rašelina nejrannější etapou v procesu tvorby uhlí.

Účinky

  • Podporuje normální stav pohybové soustavy.
  • Využívá se jako doplněk v gynekologii a urologii.
  • Přispívá ke zdraví pokožky.
  • Podporuje relaxaci, uvolnění.
  • Přispívá k přirozené detoxikaci.

Aplikace

Z rašeliny se nejčastěji připravují koupele či zábaly.

K přípravě teplé lázně: použijte 100 ml rašeliny na cca 15-20 l teplé vody. Optimální doba koupele je 20 min. Poté se opláchněte čistou vodou. Odtok vany je lépe zajistit proti zanesení sítkem. Po koupeli je vhodné strávit cca 15-30 min v suchém zábalu v klidu.

K přípravě zábalu-obkladu: rašelinu naneste v mírné vrstvě na problematické místo. Rašelinu můžete nahřát. Pro zvýšení účinku končetinu zabalte do fólie a do ručníku – vytvořte tak zateplení, ponechte působit 15-30 min. Poté rašelinu omyjte.

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: Wikipedie

Zmíněné produkty:

Rašelinová koupel

Rašelinové mýdlo