Mumio účinky

Mumio a jeho použitíMumio je biogenní lepkavá hmota obsahující přírodní směs organických a anorganických látek. Má temně hnědou až černou barvu (vyskytuje se i v bílé nebo červené barvě), na povrchu se leskne a dobře se rozpouští ve vodě. Je typická svou hořkou chutí a zvláštní vůní. Slovo „mumio“ pochází z řečtiny a překládá se jako „uchovávající tělo.“ V indické přírodní medicíně (ajurvédě) se nazývá shilajit.

Přesný původ této látky není doposud přesně znám. Vědci se nemohou shodnout, zda se jedná o látku organického či anorganického původu. Nejčastěji se označuje za vedlejší produkt ropy. Podle jiné hypotézy zase může jít o organické sloučeniny, které se v průběhu času spojily s anorganickými skalními minerály. Předpokládaná doba potřebná k vytvoření se odhaduje na rozmezí od 100 do 1000 let.

Co však víme s určitostí je fakt, že tato záhadná hmota prosakuje ze skalních puklin a tvoří se v dutinách nebo na stěnách obtížně přístupných jeskyní v nadmořské výšce přibližně 3 000–4 000 m v oblastech Asie (Kavkaz, Altaj, Tibetské pohoří). Často se tvoří v podobě krápníků nebo stalaktitů, které připomínají tzv. „slzy hor.“ V místě výskytu primárního mumia lze často nalézt zlatonosné naleziště.

Tamní obyvatelé se vydávají na několikatýdenní výpravu za touto látkou, přičemž výsledkem těchto výprav je několik vaků syrové suroviny. Namáhavý sběr ve vysokých nadmořských výškách bývá pro ně jediným zdrojem příjmů, takže umístění jednotlivých nalezišť tají a informace o nich si předávají z generace na generaci. Cena této hmoty se v průběhu historie postupně vyšplhala na cenu zlata, a proto si mumio s časem vysloužilo přezdívku „životní elixír králů a velmožů.“

Existují důkazy, že se využívalo již v antickém světe. Zmiňuje se o něm Aristoteles i Avicena. V Číně dokonce vyšlo devadesátisvazkové dílo shrnující dosavadní poznatky o této přírodní substanci.

Účinky

  • Podporuje imunitu.
  • Přispívá k obnově sil, psychické rovnováze a lepší adaptaci organismu na vnější podmínky. Využívá se při stresu a únavě.
  • Podporuje zdraví pohybového aparátu (kosti, klouby, svaly).
  • Přispívá k normálnímu trávení.
  • Podporuje zdraví cév a srdce.
  • Existují výzkumy, které naznačují, že může podporovat plodnost (1), hormonální rovnováhu.
  • Přispívá ke zdraví pokožky.
  • Podporuje paměť.
  • Existují spekulace i o dalších potenciálních účincích.

Nežádoucí účinky

Při užívání je jako obvykle nutné dodržovat doporučené dávkování. Opatrnost je nutná v případě užívání léků či nemocí krve – nutná konzultace s lékařem. Pro nedostatek vědeckých výzkumů se nedoporučuje během těhotenství, kojení. Nepodává se malým dětem.

Formy

Mumio se nejčastěji vyskytuje ve formě tablet, tinktury, masti.

Zmíněné produkty:

Mumio kapky

Mumio mast

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: Celostní medicína, 21 století