Kokosový olej a zdraví (kokosový olej účinky)

Kokosový olej a jeho účinky,Kokosový olej se samozřejmě získává z kokosovníku ořechoplodného (kokosová palma), který se vyskytuje v tropických oblastech. Pěstuje se hlavně kvůli plodu, ale také listům, které se pak používají například v textilním průmyslu nebo při stavění příbytků domorodých kmenů. Kokosovník původně pochází z jihovýchodní Asie a dodnes se zde využívá především při masážích a kosmetickém odvětví.

Kokosový olej je z větší části tvořen nasycenými kyselinami, dále též minerály a vitamíny. Při nižších teplotách je tuhý, bod tání je cca 22-23°C. Na rozdíl od většiny ostatních rostlinných tuků se při vyšších teplotách nepřepaluje a neprská. Někteří jej proto využívají k smažení a pečení. Je odolný vůči žluknutí.

Účinky

Mínění odborníků o vnitřním užívání kokosového oleje jsou velmi protichůdné. Jedni jej odsuzují a říkají o něm, že je to jed, jiní jej zase opěvují. Většina z nich se však shoduje na tom, že jeho zevní využití je velmi přínosné:

  • Kůži hydratuje a chrání, nezanechává mastný film, podporuje její zdraví. Lze jej použít jako krém, tělové mléko, balzám na rty či odličovadlo.
  • Doporučuje se i na zuby. Bývá proto častou součástí receptů přírodních zubních past.
  • Přidává se i do přírodních opalovacích prostředků, jelikož přispívá k ochraně pokožky před UV zářením.
  • Podporuje vlasové kořínky, využívá se pro vlasové zábaly.
  • Kokosový olej je též vhodný pro výrobu domácích mastí a při masážích.

Kontroverzní vnitřní užívání

Profesorka Karin Michelsová je jedním z odborníků, kteří kokosový olej spojují se srdečními problémy. Říká: „Kokosový tuk obsahuje nejvíc nasycených mastných kyselin ze všech tuků.“ Například Americká asociace pro nemoci srdce a cév v roce 2017 vyzvala spotřebitele, aby omezili užívání kokosového oleje.

Podle předsedy České společnosti pro aterosklerózu profesora Michala Vrablíka a Věry Boháčové, odbornice na výživu a nutriční péči, patří kokosový olej mezi nejméně výhodné tuky pro lidský organismus. Existují i studie, které poukázaly na zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění v případě jeho konzumace a na jejich základě vydalo spoustu světových organizací (včetně WHO, AHA, FDA, ADA a dalších) doporučení pro omezení příjmu kokosového oleje.

Existuje několik vědeckých studií, které toto nebezpečí popírá, přičemž některé z nich sledují zdraví obyvatelů ostrova Tokelau u Nového Zélandu a ostrova Kitava u Papua-Nové Guinei, kteří kokosový olej konzumují ve větším množství.

Nežádoucí účinky

Většina odborníků se shoduje na tom, že olej je velmi přínosný při zevním použitím. Co se týče vnitřního užívání – ať se již rozhodnete jej používat ve své stravě či ne, tak doporučujeme držet se zlatého středního pravidla „vše s mírou“. Například společnost British Nutrition Foundation uvedla „Kokosový olej může být součástí stravy, ale vzhledem k jeho vysokému obsahu nasycených tuků by měl být zahrnut jen v malých množstvích a jako součást zdravé vyvážené stravy.”

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: Bylinkopedie, Healthline

Zmíněné produkty:

Kokosový olej