Jak pěstovat bobkový list?

Bobkový list pěstování (vavřín pěstování)Bobkový list se samozřejmě hojně využívá v kuchyni při přípravě nejrůznějších jídel a nápojů, ale oblibu si též získal v lidovém léčitelství. Pochází ze stálezeleného keře či stromu vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis). Kromě listu je charakteristický bílými květy a černými plody, které se využívají při výrobě olejů. Preferuje teplé podnebí, ovšem můžeme si jej vypěstovat i přímo doma v květináči. Obecně se považuje za nenáročnou rostlinu, ale i přesto je nutné dodržet několik doporučení.

Můžeme použít semena či řízky. Nejlépe se vavřínu daří na částečně slunném místě, v případě přímého slunce má větší nároky na zalévání. Obzvláště mladší rostliny nemají rády teploty pod bodem mrazu. Během léta mohou být venku, přes zimu bychom je měli dát dovnitř, nejlépe do chladnější místnosti.

Pro pěstování stačí obyčejná zemina pro pokojové rostliny (hlínu smícháme s trochou písku). Květináč by měl být dostatečně velký, dle nutnosti přesazujeme.

Rostlina vyžaduje pravidelnou a mírnou zálivku (nepřeháníme to s množstvím vody), v zimě frekvenci snížíme (vegetační klid). Během sezóny pravidelně přihnojujeme (cca každých 14 dní).

Sklízíme průběžně, doporučuje se začít až ve druhém roce.

Zdroje: ireceptar.cz, bylinkyprovsechny.cz

Podrobněji o účincích

Zmíněné produkty:

Bobkový list