Apisin (včelí jed)

Apisin (včelí jed účinky)Včelí jed neboli apisin (apitoxin) je bezbarvá hořkokyselá tekutina, která svou jemnou aromatickou vůní připomíná med.

Jedná se o sekret jedové žlázy včel a slouží tedy k jejich obraně. V malých dávkách je velmi cennou přísadou – využívá se v apiterapii, kosmetickém odvětví a dalších oblastech. Obsahuje řadu významných látek. Ovšem ve velkých dávkách může způsobit vážné zdravotní problémy.

Při apiterapii či sběru apisinu se využívá speciální mřížka, která zabraňuje vytrhnutí žihadla, takže včela neuhyne. S jedem se velmi dobře pracuje – při vyschnutí zkrystalizuje do modrošedých krystalků a ztratí své medové aroma. Je termostabilní, takže neztratí své vlastnosti při zahřátí na 100°C, zmrazení, rozpuštění ve vodě, vysušení nebo třeba vmíchání do mastí.

Používání včelího jedu rozhodně není žádnou novinkou. Podle dochovaných záznamů byl využíván v lékařství již ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě.

Účinky

  • Podporuje přirozené obranné mechanismy organismu.
  • Přispívá ke zdraví nervů.
  • Podporuje normální stav krevního oběhu.
  • Napomáhá zdraví pohybového aparátu – kloubů, šlach, svalů.
  • Podporuje metabolismus.
  • Přispívá ke zdraví pleti.

Nežádoucí účinky

Rozhodně se nepoužívá v případě alergie na apitoxin. V případě závažnějších nemocí vždy doporučujeme užívání konzultovat s lékařem. Opatrnost je též nutná v průběhu těhotenství a kojení.

Formy

Včelí jed se přidává do nejrůznějších přípravků např. mastí, gelů apod.

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: Pleva

Zmíněné produkty:

Mast s apisinem