Barvení vlasů hennou

Barvení vlasů hennouO rostlině Lawsonia Inermis jste již určitě někdy slyšeli, jen možná pod jiným názvem – henna (hena, hinna). Jedná se vlastně o ozdobný keř, který je pěstován zejména v oblastech se suchým a horkým klimatem (hlavně v severní Africe a Indii) a který může dorůstat až do výšky 2 metrů.

Již po mnohá tisíciletí se pěstuje zejména kvůli svým hladkým podlouhlým listům, z nichž se po jejich usušení a nadrcení získává prášek zelené barvy s typickou vůní. Tímto procesem vzniká 100% přírodní barva.

Podle doby sklizně je pak možné získat hennu bezbarvou či naopak velmi silně barvící. Mladé rostliny vůbec neobsahují barvivo. Větší množství barviva pak produkují keře až po dvou letech. Vzájemnou kombinací usušených listů lze získat nejrůznější barevné odstíny.

Ovšem kromě listů se z rostliny využívají i její květy bílé, žluté, růžové až červené barvy, které vydávají silnou sladkou vůni považovanou za afrodiziakum. Šťáva z květů se využívá jako součást parfémů nebo jako esenciální olej.

Henna podporuje regeneraci a zdraví vlasů. Přispívá k ochraně před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí.

Výsledný odstín vždy záleží na přirozené barvě vlasů. Vlastnosti přírodní barvy neumožňují zesvětlení vlasů a výrazné změny odstínů, proto je vhodné používat odstín přibližně odpovídající původní barvě vlasů.

6 mýtů o barvení vlasů hennou:

1. mýtus – „Postup je složitý“

Samotný postup není nijak náročný. Chce to ale dodržovat určité zásady stejně tak, jak se musí dodržovat zásady při barvení chemickými barvivy. Vždy je vhodné dodržovat postup uvedený na obalu.

2. mýtus – “Henna mi zničí vlasy”

Rozhodně ne, jedná se o pravý opak. Jak již bylo zmíněno henna je přírodním produktem, který má celou řadu významných látek, které podporují zdraví vlasů a napomáhají jejich regeneraci.
Je pravda, že čistá henna trochu vysušuje, ale nikdy ne tolik, jako to umí barva chemická. Pokud máte vlasy suché je potřeba, tak jako u jiných barev, používat přírodní vlasové přípravky a bylinky.

3. mýtus – „Henna nekryje šediny“

Aplikace henny na šedivé vlasy je možná, ovšem je v některých ohledech trochu komplikovanější. Souvisí to s proteinovou strukturou šedivého vlasu, který je pozměn a pro hennu je tudíž obtížnější do těchto vlasů proniknout. Při prvním použití tak nemusí šedivý vlas obarvit. V lepším případě vznikne na vlasech jemný melír. Proto se většinou doporučuje 2-3 barvení do té doby než henna do vlasů pronikne a šediny zakryje. Osvědčené je použití hnědého nebo kaštanového odstínu při zalití vařící vodou (popř. černým čajem). Teplota vody je velmi důležitá – čím bude teplejší, tím více se aktivují barvící složky obsažené v henně.

4. mýtus – „Henna se nesmí používat na barevné vlasy“

Henna obarví bez problémů i vlasy barvené chemickou barvou. Pouze když máte na vlasech melír, dojde k rozdílu odstínů mezi melírovanými a nemelírovanými vlasy. Hennový prášek nelze aplikovat v kombinaci s chemickým ošetřením vlasů. Po posledním chemickém barvení nebo trvalé ondulaci doporučujeme odstup alespoň 4 týdnů.

6. mýtus – „Po henně se nedá vrátit k chemické barvě“

Po henně se s klidem můžete vrátit k chemické barvě. Pokud jste se ale po chemické barvě odhodlali vyzkoušet tu přírodní a odstín nebyl ihned po barvení podle vašich představ, dejte vlasům pár dní šanci. Přírodní barva se pár dní bude vyvíjet. Vývoj barvy může trvat až pět dní, než si odstín sedne.

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: Henna