Zinek účinky (zinek a zdraví)

Zinek účinky (zinek a zdraví)Zinek (Zn) zná lidstvo již několik tisíciletí, ovšem i přesto se na něj často zapomíná a jeho význam v organismu je dodnes podceňován. Samotný název tohoto kovu nejspíše pochází z německého „zinke,“ což se překládá jako „špičatý.“

Má významné postavení v našem každodenním životě. Je součástí nejen mnoha věcí, které nás obklopují, ovšem nachází se i přímo v našem těle a je pro něj zásadní. Za nepostradatelný stopový prvek se začal považovat již od roku 1934. Ale proč?

Ačkoliv je jeho množství v organismu velmi malé cca 2 g, i přesto je obsažen prakticky ve všech tkáních těla, od kostí a svalů přes vnitřní orgány až po oči a pokožku. Je důležitý pro aktivitu více než 200 enzymů, které podmiňují celou řadu důležitých funkcí. Má významné postavení při tvorbě některých hormonů např. inzulinu, testosteronu a růstového hormonu.

Účinky

  • Zinek je významný antioxidant.
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost.
  • Přispívá k dobré náladě a psychické pohodě.
  • Podporuje hormonální rovnováhu.
  • Přispívá k normální funkci štítné žlázy.
  • Podporuje zdraví kardiovaskulární soustavy.
  • Přispívá ke správné funkci trávicí soustavy.
  • Podporuje zdraví pleti, vlasů a nehtů.

Nežádoucí účinky

Jako obvykle však platí důležité pravidlo vše s mírou. Předávkování může způsobit různé zažívací potíže (např. nevolnost, průjem, bolest břicha…) až problém se vstřebáváním jiných minerálů.

Formy

Zinek se nachází v potravinách bohatých na bílkoviny – v celozrnných výrobcích a luštěninách, mléčných výrobcích, vejcích, mořských plodech, listové zelenině, žampionech, v ořeších, dýňových semínkách, v hořké čokoládě nebo v mase. Vhodnou formou jsou též doplňky stravy.

Doporučené dávkování zinku je průměrně u dospělého člověka 12-15 mg denně. U sportovců a lidí, kteří podstupují zvýšenou fyzickou zátěž, se mohou dávky zvýšit, ale vždy po konzultaci s lékařem.

Zmíněné produkty:

Zinek

Zinková mast

Na základě nařízení Evropského unie č. 1924/2006 nemůžeme u bylinek uvádět nemoci či symptomy.

Zdroje: tajemstvizdravi.cz, Galenus